Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Zwijane bułki
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Zwijane bułki z salami, smakują jak pizza.
Składniki
- Ciasto - ---
- mąka pszenna - 250g
- ciepła woda - 150 ml
- suche drożdże - 7g
- sól - łyżeczka
- cukier - pół łyżeczki
- oliwa z oliwek - pół łyżki
- Sos pomidorowy - ---
- czosnek - ząbek
- cebula - 1/4 sztuki
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- przecier pomidorowy (passata) - 300 ml
- suszone oregano - łyżeczka
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- bazylia świeża - kilka listków
- Dodatkowo - ---
- salami - 100g
- ser mozzarella (tarta) - 150g
- suszone oregano - pół łyżeczki
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
Wykonanie:
Ciasto
Do naczynia miksującego wsypujemy drożdże, dodajemy ciepłą wodę oraz resztę składników na ciasto i wyrabiamy – obroty 10C, czas 3 minuty. Wykładamy ciasto do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Sos pomidorowy
Do czystego naczynia miksującego wrzucamy czosnek oraz cebulę, na pokrywie umieszczamy miarkę MS i rozdrabniamy – obroty 8, czas 5 sekund. Zgarniamy wszystko na dno łopatką, dodajemy dwie łyżki oliwy i podduszamy (z miarką MS) – temp. Gotowanie na parze, obroty 1L, czas 3 minuty. Zdejmujemy miarkę MS. Dodajemy przecier, doprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką suszonego oregano i gotujemy – temp. Gotowanie, obroty 1L, czas 8 minut. Następnie dodajemy kilka listków bazylii, zakładamy miarkę MS na pokrywę i miksujemy na gładki sos – obroty 7, czas 1 minuta.
Po wyrośnięciu ciasta wykładamy je na stolnicę posypaną mąką i chwilę wygniatamy, następnie formujemy gładką kulę. Wałkujemy ją na duży prostokąt (jeśli ciasto się kurczy, wystarczy chwilę odczekać). Na cieście rozsmarowujemy ciepły sos pomidorowy, następnie posypujemy pokrojonym w kosteczkę salami a wierzch posypujemy startym serem i posypujemy suszonym oregano. Zwijamy ciasto w rulon, kroimy na 14 plasterków i układamy je na dużej blaszce do pieczenia wyścielonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C. Bułki odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia (najlepiej blisko źródła ciepła). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut. Podajemy gorące.