Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Zapiekanka z brokułami
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Smaczna brokułowa zapiekanka z ziemniakami i mięsem.
Składniki
- ziemniaki (średniej wielkości) - 5 szt
- mięso wieprzowe (np. łopatka) - 400g
- por - 1 szt
- brokuły mrożone - 1 opakowanie
- śmietanka 30% - 30 ml
- ser mozzarella - 250g
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- czosnek - 2 ząbki
- bulion warzywny - 3/4 szklanki
- jajko - 1 szt.
- koperek - pęczek
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i płuczemy.
Na urządzeniu montujemy nakładkę malakser z tarczą tnącą na cienkie plastry. Za jej pomocą kroimy ziemniaki. Następnie zmieniamy tarcze na grube plastry i kroimy pory. Zdejmujemy nakładkę malakser.
Do czystego naczynia miksującego wrzucamy czosnek i rozdrabniamy - obroty 8, czas 5 sekund. Przekładamy do innego naczynia.
Mięso kroimy na kawałki i odważamy po 200g. Do urządzenia wkładamy naczynie miksujące wraz z zespołem noży, zamykamy pokrywę i uruchamiamy urządzenie - obroty 8, czas 30 sekund. Mięso wrzucamy stopniowo po kawałku przez w pokrywie (używamy miarki MS żeby uniknąć pryskania) w trakcie pracy urządzenia. Po zmieleniu pierwszej porcji mięso przekładamy do innego naczynia. Drugą porcję mielimy w ten sam sposób i dodajemy do pierwszej porcji. Mięso przesmażamy z dodatkiem rozdrobnionego wcześniej czosnku oraz soli i pieprzem.
Brokuły blanszujemy w osolonej wodzie. Ser trzemy na grubych oczkach tarki. Koperek siekamy.
Do naczynia miksującego wlewamy bulion, dodajemy śmietankę, jajko, starty ser, siekany koperek, sól i pieprz i miksujemy - obroty 5, czas 30 sekund.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne i smarujemy je masłem. Na dnie naczynia układamy ziemniaki, lekko solimy, następnie wykładamy pora, kolejno podsmażone mięso. Na wierzchu układamy brokuły. Całość zalewamy przygotowaną wcześniej mieszanką.
Naczynie przykrywamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy zapiekankę około 40-50 minut (pod koniec pieczenia można zdjąć pokrywkę naczynia).