Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Tortilla inaczej
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Smaczne tortille z pysznym paprykowym nadzieniem.
Składniki
- placki tortilli - 4 sztuki
- filet z kurczaka - 300g
- przyprawa uniwersalna (np. vegeta) - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- pieczraki - ok. 500g
- czosnek - 1 ząbek
- cebula (mała) - 1 szt.
- oliwa z oliwek - 25g
- papryka czerwona (mała) - 1 sztuka
- papryka zielona (mała) - 1 sztuka
- ser mozzarella (tarty) - ok 200g
- Sos - ---
- ketchup - 100g
- pulpa pomidorowa - 50g
- majonez - 1 łyżka
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
- Mieszadło Mieszadło
- Bez Miarki Bez Miarki
Wykonanie:
Pieczarki myjemy i odważamy po 250g. Pierwszą część wrzucamy do naczynia miksującego i rozdrabniamy – obroty 3, czas 5 sekund. Przesypujmy do innego naczynia. Tak samo postępujemy z drugą częścią pieczarek. Drugą część przesypujemy do pierwszej.
Do czystego naczynia miksującego wrzucamy czosnek oraz cebulę, na pokrywie umieszczamy miarkę MS i rozdrabniamy – obroty 8, czas 5 sekund. Zgarniamy wszystko na dno naczynia, zakładamy mieszadło, zdejmujemy miarkę MS i dodajemy oliwę z oliwek oraz przygotowane pieczarki, dusimy – temp. Gotowanie na parze, obroty 1C, czas 10 minut.
W tym czasie myjemy papryki i kroimy je w kostkę. Filet kroimy w kostkę, doprawiamy i smażymy.
Gdy pieczarki już będą gotowe dodajemy do nich podsmażoną pierś oraz paprykę, doprawiamy do smaku i mieszamy – obroty 2, czas 10 sekund. Przekładamy do innego naczynia.
Do czystego naczynia miksującego wlewamy wszystkie składniki na sos i mieszamy – obroty 3, czas 15 sekund.
Każdy placek tortilli smarujemy sosem, następnie wykładamy na środku nadzienie i posypujemy startym serem. Placek zawijamy tak aby się nie rozpadł. Wszystkie tortille układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy nasze tortille przez około 7 – 10 minut.
Podajemy na ciepło.