Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
 - Amaretto
 - Ananas
 - Anyż
 - Arbuz
 - Awokado
 - Banan
 - Banany
 - Bataty
 - Bazylia
 - Biszkopty
 - Biszkopty podłużne
 - Bób
 - Botwinka
 - Brokuły
 - Brzoskwinie
 - Bulion
 - Buraki czerwone
 - Cebula
 - Chilli
 - Chrzan
 - Ciasteczka oreo
 - Ciecierzyca
 - Cukier brązowy
 - Cukier puder
 - Cukinia
 - Curry
 - Cynamon
 - Cytryna
 - Czarna rzepa
 - Czarnuszka
 - Czekolada gorzka
 - Czekolada mleczna
 - Czerwona kapusta
 - Czerwone porzeczki
 - Czerwone wino
 - Czosnek
 - Czosnek granulowany
 - Drożdże
 - Dynia
 - Fasolka szpargowa
 - Feta
 - Filet z indyka
 - Filet z kurczaka
 - Filet z kurczka
 - Filety rybne
 - Galaretka cytrynowa
 - Gorzka czekolada
 - Granat
 - Grejpfrut
 - Gruszki
 - Grzanki
 - Grzyby
 - Grzyby suszone
 - Herbatniki
 - Herbatniki maślane
 - Imbir
 - Indyk
 - Jabłka
 - Jagod
 - Jagody
 - Jajka
 - Jajko
 - Jarmuż
 - Jogurt grecki
 - Jogurt naturalny
 - Kakao
 - Kalafior
 - Kardamon
 - Kawa ziarnista
 - Kefir
 - Kiełbasa
 - Kiełbasa wiejska
 - Kiwi
 - Kminek
 - Knedle
 - Kolendra
 - Koper włoski
 - Koperek
 - Kora cynamonu
 - Kostki lodu
 - Ksylitol
 - Kumin
 - Kurki
 - Kurkuma
 - Liść laurowy
 - Lukier
 - Majeranek
 - Majonez
 - Mak
 - Mąka orkiszowa
 - Mąka orkiszowa jasna
 - Mąka pszenna
 - Mąka razowa
 - Mąka żytnia
 - Makaron
 - Makaron penne
 - Makaron spaghetti
 - Mandarynki
 - Mango
 - Mano
 
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
 - Dania główne
 - Dania świąteczne
 - Desery i wypieki
 - Dodatki do pieczywa
 - Kolacje
 - Na parze
 - Napoje
 - Pieczywo
 - Przetwory
 - Przyprawy
 - Sałatki i surówki
 - Śniadania
 - Sosy
 - Uroda
 - Wegetariańskie
 - Zupy
 
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
 - Amaretto
 - Ananas
 - Anyż
 - Arbuz
 - Awokado
 - Banan
 - Banany
 - Bataty
 - Bazylia
 - Biszkopty
 - Biszkopty podłużne
 - Bób
 - Botwinka
 - Brokuły
 - Brzoskwinie
 - Bulion
 - Buraki czerwone
 - Cebula
 - Chilli
 - Chrzan
 - Ciasteczka oreo
 - Ciecierzyca
 - Cukier brązowy
 - Cukier puder
 - Cukinia
 - Curry
 - Cynamon
 - Cytryna
 - Czarna rzepa
 - Czarnuszka
 - Czekolada gorzka
 - Czekolada mleczna
 - Czerwona kapusta
 - Czerwone porzeczki
 - Czerwone wino
 - Czosnek
 - Czosnek granulowany
 - Drożdże
 - Dynia
 - Fasolka szpargowa
 - Feta
 - Filet z indyka
 - Filet z kurczaka
 - Filet z kurczka
 - Filety rybne
 - Galaretka cytrynowa
 - Gorzka czekolada
 - Granat
 - Grejpfrut
 - Gruszki
 - Grzanki
 - Grzyby
 - Grzyby suszone
 - Herbatniki
 - Herbatniki maślane
 - Imbir
 - Indyk
 - Jabłka
 - Jagod
 - Jagody
 - Jajka
 - Jajko
 - Jarmuż
 - Jogurt grecki
 - Jogurt naturalny
 - Kakao
 - Kalafior
 - Kardamon
 - Kawa ziarnista
 - Kefir
 - Kiełbasa
 - Kiełbasa wiejska
 - Kiwi
 - Kminek
 - Knedle
 - Kolendra
 - Koper włoski
 - Koperek
 - Kora cynamonu
 - Kostki lodu
 - Ksylitol
 - Kumin
 - Kurki
 - Kurkuma
 - Liść laurowy
 - Lukier
 - Majeranek
 - Majonez
 - Mak
 - Mąka orkiszowa
 - Mąka orkiszowa jasna
 - Mąka pszenna
 - Mąka razowa
 - Mąka żytnia
 - Makaron
 - Makaron penne
 - Makaron spaghetti
 - Mandarynki
 - Mango
 - Mano
 
Rogale świętomarcińskie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
                Rogale świętomarcińskie z pyszną masą z białego maku i bakalii
Składniki
- mleko - 200 g
 - mak (mielony) - 200 g
 - orzechy włoskie - 100 g
 - migdały - 100 g
 - biszkopty - 3 szt. (podłużne)
 - cukier - 150 g
 - laska wanilii - 1szt. (miąższ)
 - masa marcepanowa - 100 g
 - kwaśna śmietana - 1 łyżka
 - -
 - drożdże - 30 g
 - mleko - 150 g
 - jajka - 4 szt.
 - cukier - 30 g
 - masło - 80 g
 - mąka - 500 g
 - -
 - cukier - 200 g
 - sok z cytryny - 4 łyżki
 - wrzątek - 1 łyżka
 - orzechy włoskie - 150 g
 
Sposób wykonania
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą z części rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy z nich nałożyć porcję przygotowanej wcześniej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 20 min.
Wstawić do piekarnika i piec w temp. 180 st. C ok. 25 min. (na złoty kolor)
- Noże
                                            
Noże
 - Miarka
                                            
Miarka
 
Wykonanie:
 Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki masy makowej oprócz śmietany i masy marcepanowej, gotować- obroty 1, temp. Gotowanie, czas 1 min. Odstawić do wystudzenia na minimum 3 godz. Po tym czasie dodać śmietanę, pokruszona masę marcepanową i zmiksować z użyciem miarki MS- obroty 6, czas 30s.
Do czystego naczynia miksującego wrzucić masło, rozpuścić- obroty 2, temp. 50 C. Przelać do miseczki. Następnie wlać mleko, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru mąki, wymieszać- obroty 2, temp. 35C, czas 10 s. Dodać mąkę, jajka, cukier i wcześniej rozpuszczone masło, wyrobić ciasto- obroty 10C, czas 2 min.
Zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą z części rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy z nich nałożyć porcję przygotowanej wcześniej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 20 min.
 Wstawić do piekarnika i piec w temp. 180 st. C ok. 25 min. (na złoty kolor)
Do naczynia miksującego wsypać orzechy, zmiksować z użyciem miarki MS- obroty 6, czas 10s. Wyjąć.
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmiksować z miarką MS- obroty 8, czas 40 s. Dodać sok z cytryny i łyżkę wrzątku, wymieszać- obroty 4, czas 15 s.
Upieczone rogaliki udekorować lukrem i orzechami włoskimi.