Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
                Filtruj przepisy
                Szukaj przepisu
                
                    
                         
                    
                    
                       Zwiń mnie
                      
                          Zwiń mnie                      
                    
                 
                
                  
                
            
        Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Pierniczki
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
 
                Tradycyjne pierniki gwarantują niesamowicie świąteczną atmosferę
Składniki
- miód - 200 g
- cukier - ½ szkl. (110 g)
- przyprawa do piernika - 1 łyżka
- masło - 50 g
- mąka pszenna - 400 g
- soda oczyszczona - ½ łyżeczki
- jajka - 1 szt.
Sposób wykonania
                                            Akcesoria
                                        
                                    
                                            Składniki
                                        
                                    
                                            Ilość
                                        
                                    
                                            Prędkość
                                        
                                    
                                            Czas
                                        
                                    
                                            Temp °C
                                        
                                    
                                            Uwagi
                                        
                                    
                                                                                                                                    miód
                                                                                                                                                                                cukier
                                                                                                                                                                                 przyprawa do piernika
                                                                                                                            
                                    
                                                                                                                                    200 g
                                                                                                                                                                                ½ szkl. (110 g)
                                                                                                                                                                                1 łyżka
                                                                                                                        
                                    
                                             2                                        
                                    
                                            -                                        
                                    
                                             70 C                                        
                                    Kubek wyciągnąć i zostawić do wystudzenia na około 10-15 minut. Po tym czasie włożyć go do urządzenia.
                                                                                                                                    masło
                                                                                                                            
                                    
                                                                                                                                    50 g
                                                                                                                        
                                    
                                             3                                        
                                    
                                             10 s                                        
                                    
                                            -                                        
                                    
                                            -                                        
                                    
                                                                                                                                    mąka pszenna
                                                                                                                                                                                soda oczyszczona
                                                                                                                                                                                jajka- 
                                                                                                                            
                                    
                                                                                                                                    400 g
                                                                                                                                                                                ½ łyżeczki 
                                                                                                                                                                                1 szt.
                                                                                                                        
                                    
                                             10C                                        
                                    
                                             2 min.                                        
                                    
                                            -                                        
                                    
                                            -                                        
                                    - Noże
                                            Noże 
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wlać miód, dodać cukier, przyprawę do piernika i podgrzać- temp. 70°C, obroty 2. 
 Dodać margarynę, wymieszać- obroty 3, czas 10 s. 
 Dodać przesianą mąkę, sodę i jajko, wyrobić- obroty 10C, czas 2 min.
 Ciasto wyłożyć na stolnicę, posypać mąką, rozwałkować i wykrawać pierniczki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku, w 200°C przez ok. 10 minut.