Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
 - Amaretto
 - Ananas
 - Anyż
 - Arbuz
 - Awokado
 - Banan
 - Banany
 - Bataty
 - Bazylia
 - Biszkopty
 - Biszkopty podłużne
 - Bób
 - Botwinka
 - Brokuły
 - Brzoskwinie
 - Bulion
 - Buraki czerwone
 - Cebula
 - Chilli
 - Chrzan
 - Ciasteczka oreo
 - Ciecierzyca
 - Cukier brązowy
 - Cukier puder
 - Cukinia
 - Curry
 - Cynamon
 - Cytryna
 - Czarna rzepa
 - Czarnuszka
 - Czekolada gorzka
 - Czekolada mleczna
 - Czerwona kapusta
 - Czerwone porzeczki
 - Czerwone wino
 - Czosnek
 - Czosnek granulowany
 - Drożdże
 - Dynia
 - Fasolka szpargowa
 - Feta
 - Filet z indyka
 - Filet z kurczaka
 - Filet z kurczka
 - Filety rybne
 - Galaretka cytrynowa
 - Gorzka czekolada
 - Granat
 - Grejpfrut
 - Gruszki
 - Grzanki
 - Grzyby
 - Grzyby suszone
 - Herbatniki
 - Herbatniki maślane
 - Imbir
 - Indyk
 - Jabłka
 - Jagod
 - Jagody
 - Jajka
 - Jajko
 - Jarmuż
 - Jogurt grecki
 - Jogurt naturalny
 - Kakao
 - Kalafior
 - Kardamon
 - Kawa ziarnista
 - Kefir
 - Kiełbasa
 - Kiełbasa wiejska
 - Kiwi
 - Kminek
 - Knedle
 - Kolendra
 - Koper włoski
 - Koperek
 - Kora cynamonu
 - Kostki lodu
 - Ksylitol
 - Kumin
 - Kurki
 - Kurkuma
 - Liść laurowy
 - Lukier
 - Majeranek
 - Majonez
 - Mak
 - Mąka orkiszowa
 - Mąka orkiszowa jasna
 - Mąka pszenna
 - Mąka razowa
 - Mąka żytnia
 - Makaron
 - Makaron penne
 - Makaron spaghetti
 - Mandarynki
 - Mango
 - Mano
 
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
 - Dania główne
 - Dania świąteczne
 - Desery i wypieki
 - Dodatki do pieczywa
 - Kolacje
 - Na parze
 - Napoje
 - Pieczywo
 - Przetwory
 - Przyprawy
 - Sałatki i surówki
 - Śniadania
 - Sosy
 - Uroda
 - Wegetariańskie
 - Zupy
 
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
 - Amaretto
 - Ananas
 - Anyż
 - Arbuz
 - Awokado
 - Banan
 - Banany
 - Bataty
 - Bazylia
 - Biszkopty
 - Biszkopty podłużne
 - Bób
 - Botwinka
 - Brokuły
 - Brzoskwinie
 - Bulion
 - Buraki czerwone
 - Cebula
 - Chilli
 - Chrzan
 - Ciasteczka oreo
 - Ciecierzyca
 - Cukier brązowy
 - Cukier puder
 - Cukinia
 - Curry
 - Cynamon
 - Cytryna
 - Czarna rzepa
 - Czarnuszka
 - Czekolada gorzka
 - Czekolada mleczna
 - Czerwona kapusta
 - Czerwone porzeczki
 - Czerwone wino
 - Czosnek
 - Czosnek granulowany
 - Drożdże
 - Dynia
 - Fasolka szpargowa
 - Feta
 - Filet z indyka
 - Filet z kurczaka
 - Filet z kurczka
 - Filety rybne
 - Galaretka cytrynowa
 - Gorzka czekolada
 - Granat
 - Grejpfrut
 - Gruszki
 - Grzanki
 - Grzyby
 - Grzyby suszone
 - Herbatniki
 - Herbatniki maślane
 - Imbir
 - Indyk
 - Jabłka
 - Jagod
 - Jagody
 - Jajka
 - Jajko
 - Jarmuż
 - Jogurt grecki
 - Jogurt naturalny
 - Kakao
 - Kalafior
 - Kardamon
 - Kawa ziarnista
 - Kefir
 - Kiełbasa
 - Kiełbasa wiejska
 - Kiwi
 - Kminek
 - Knedle
 - Kolendra
 - Koper włoski
 - Koperek
 - Kora cynamonu
 - Kostki lodu
 - Ksylitol
 - Kumin
 - Kurki
 - Kurkuma
 - Liść laurowy
 - Lukier
 - Majeranek
 - Majonez
 - Mak
 - Mąka orkiszowa
 - Mąka orkiszowa jasna
 - Mąka pszenna
 - Mąka razowa
 - Mąka żytnia
 - Makaron
 - Makaron penne
 - Makaron spaghetti
 - Mandarynki
 - Mango
 - Mano
 
Ciasto "awaryjne"
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
                Szybkie ciasto idealne, gdy zaskoczą nas goście. Pyszne i puszyste ciasto z owocami.
Składniki
- masło - 200g
 - woda - 125ml
 - cukier - 200g
 - kakao - 35g
 - jajka - 5 szt.
 - mąka pszenna - 260g
 - proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
 - sól - szczypta
 - śliwki - kilka sztuk
 
Sposób wykonania
- Noże
                                            
Noże
 - Mieszadło
                                            
Mieszadło
 
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wrzucamy pokrojone masło, wodę, cukier i kakao, gotujemy - temp. Gotowanie, obroty 2, czas 2 minuty. Przelewamy do innego naczynia i odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy nasza masa kakaowa wystygnie do czystego i suchego naczynia miksującego zakładamy mieszadło, dodajemy białka oraz szczyptę soli, ubijamy - obroty 3, czas 3 minuty. Zdejmujemy mieszadło. Białka przekładamy do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wlewamy wystudzoną masę kakaową i dodajemy resztę składników na ciasto, mieszamy - obroty 5, czas 30 sekund.
Ciasto kakaowe przelewamy do innego naczynia, dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (ok. 25 x 25).
Śliwki kroimy na połówki, usuwamy pestkę i układamy na cieście.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto przez około 45 minut.