Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Jabłecznik z orzechami
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Ciekawe wydanie popularnego jabłecznika. Smak jabłek miesza się ze słodkim kajmakiem oraz orzechami.
Składniki
- mąka pszenna - 500g
- margaryna (np. Palma) - 200g
- jajka - 1 szt.
- żółtka - 2 szt.
- śmietana 18% - 2 łyżki
- cukier - 125g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Masa jabłkowa - ---
- jabłka - ok. 1 1/2 kg
- galaretka cytrynowa - 1 szt.
- Dodatkowo - ---
- masa kajmakowa - 510g
- orzechy ziemne - 140g
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wrzucamy mąkę i posiekaną margarynę - obroty 3, czas 20 sekund. Zgarniamy na dno naczynia. Dodajemy resztę składników na ciasto i wyrabiamy - obroty 4, czas 30 sekund. Ciasto wykładamy na stolnicę i jeszcze lekko wyrabiamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie do czystego naczynia miksującego wrzucamy pokrojone jabłka w porcjach po 500g i miksujemy każdą porcję osobno - obroty 8, czas 30 sekund. Do naczynia miksującego wlewamy wszystkie zmiksowane jabłka i dusimy - temp. Gotowanie na parze, obroty 1L, czas 3 minuty. Na koniec dodajemy galaretkę (proszek), zakładamy miarkę MS na pokrywę i mieszamy - obroty 4, czas 10 sekund.
Jabłka przekładamy do innego naczynia i odstawiamy.
Do czystego naczynia miksującego wrzucamy orzechy, zakładamy miarkę MS na pokrywę i rozdrabniamy - obroty 5, czas 5 sekund.
Przełożenie ciasta:
Przygotowujemy formę (ok. 20 x 30) i wykładamy ją papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki, formujemy wałek i dzielimy na 3 równe części (możemy podzielić ciasto również za pomocą wagi). Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nim dno formy. Na ciasto wylewamy połowę masy jabłkowej i przykrywamy ją drugą częścią ciasta (rozwałkowanego). Wylewamy resztę masy jabłkowej i kładziemy na nią trzeci placek ciasta.
Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.
Po wystygnięciu ciasta wierzch smarujemy masą kajmakową i posypujemy orzechami.