Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
 - Amaretto
 - Ananas
 - Anyż
 - Arbuz
 - Awokado
 - Banan
 - Banany
 - Bataty
 - Bazylia
 - Biszkopty
 - Biszkopty podłużne
 - Bób
 - Botwinka
 - Brokuły
 - Brzoskwinie
 - Bulion
 - Buraki czerwone
 - Cebula
 - Chilli
 - Chrzan
 - Ciasteczka oreo
 - Ciecierzyca
 - Cukier brązowy
 - Cukier puder
 - Cukinia
 - Curry
 - Cynamon
 - Cytryna
 - Czarna rzepa
 - Czarnuszka
 - Czekolada gorzka
 - Czekolada mleczna
 - Czerwona kapusta
 - Czerwone porzeczki
 - Czerwone wino
 - Czosnek
 - Czosnek granulowany
 - Drożdże
 - Dynia
 - Fasolka szpargowa
 - Feta
 - Filet z indyka
 - Filet z kurczaka
 - Filet z kurczka
 - Filety rybne
 - Galaretka cytrynowa
 - Gorzka czekolada
 - Granat
 - Grejpfrut
 - Gruszki
 - Grzanki
 - Grzyby
 - Grzyby suszone
 - Herbatniki
 - Herbatniki maślane
 - Imbir
 - Indyk
 - Jabłka
 - Jagod
 - Jagody
 - Jajka
 - Jajko
 - Jarmuż
 - Jogurt grecki
 - Jogurt naturalny
 - Kakao
 - Kalafior
 - Kardamon
 - Kawa ziarnista
 - Kefir
 - Kiełbasa
 - Kiełbasa wiejska
 - Kiwi
 - Kminek
 - Knedle
 - Kolendra
 - Koper włoski
 - Koperek
 - Kora cynamonu
 - Kostki lodu
 - Ksylitol
 - Kumin
 - Kurki
 - Kurkuma
 - Liść laurowy
 - Lukier
 - Majeranek
 - Majonez
 - Mak
 - Mąka orkiszowa
 - Mąka orkiszowa jasna
 - Mąka pszenna
 - Mąka razowa
 - Mąka żytnia
 - Makaron
 - Makaron penne
 - Makaron spaghetti
 - Mandarynki
 - Mango
 - Mano
 
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
 - Dania główne
 - Dania świąteczne
 - Desery i wypieki
 - Dodatki do pieczywa
 - Kolacje
 - Na parze
 - Napoje
 - Pieczywo
 - Przetwory
 - Przyprawy
 - Sałatki i surówki
 - Śniadania
 - Sosy
 - Uroda
 - Wegetariańskie
 - Zupy
 
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
 - Amaretto
 - Ananas
 - Anyż
 - Arbuz
 - Awokado
 - Banan
 - Banany
 - Bataty
 - Bazylia
 - Biszkopty
 - Biszkopty podłużne
 - Bób
 - Botwinka
 - Brokuły
 - Brzoskwinie
 - Bulion
 - Buraki czerwone
 - Cebula
 - Chilli
 - Chrzan
 - Ciasteczka oreo
 - Ciecierzyca
 - Cukier brązowy
 - Cukier puder
 - Cukinia
 - Curry
 - Cynamon
 - Cytryna
 - Czarna rzepa
 - Czarnuszka
 - Czekolada gorzka
 - Czekolada mleczna
 - Czerwona kapusta
 - Czerwone porzeczki
 - Czerwone wino
 - Czosnek
 - Czosnek granulowany
 - Drożdże
 - Dynia
 - Fasolka szpargowa
 - Feta
 - Filet z indyka
 - Filet z kurczaka
 - Filet z kurczka
 - Filety rybne
 - Galaretka cytrynowa
 - Gorzka czekolada
 - Granat
 - Grejpfrut
 - Gruszki
 - Grzanki
 - Grzyby
 - Grzyby suszone
 - Herbatniki
 - Herbatniki maślane
 - Imbir
 - Indyk
 - Jabłka
 - Jagod
 - Jagody
 - Jajka
 - Jajko
 - Jarmuż
 - Jogurt grecki
 - Jogurt naturalny
 - Kakao
 - Kalafior
 - Kardamon
 - Kawa ziarnista
 - Kefir
 - Kiełbasa
 - Kiełbasa wiejska
 - Kiwi
 - Kminek
 - Knedle
 - Kolendra
 - Koper włoski
 - Koperek
 - Kora cynamonu
 - Kostki lodu
 - Ksylitol
 - Kumin
 - Kurki
 - Kurkuma
 - Liść laurowy
 - Lukier
 - Majeranek
 - Majonez
 - Mak
 - Mąka orkiszowa
 - Mąka orkiszowa jasna
 - Mąka pszenna
 - Mąka razowa
 - Mąka żytnia
 - Makaron
 - Makaron penne
 - Makaron spaghetti
 - Mandarynki
 - Mango
 - Mano
 
Francuskie bagietki z sezamem
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
                Bardzo smaczne francuskie pieczywo lepsze niż ze sklepu.
Składniki
- ciepła woda - 250 ml
 - drożdże (świeże) - 20g
 - cukier - 1 łyżka
 - sól - 1 1/2 łyżeczki
 - roztopione masło - 2 łyżki
 - mąka pszenna - 480g
 - nasiona sezamu - do posypania
 - jajko do posmarowania - 1 szt.
 
Sposób wykonania
- Noże
                                            
Noże
 
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wlewamy wodę, dodajemy drożdże, cukier oraz 2 łyżki mąki pszennej, podgrzewamy - temp. 35 stopni, obroty 2, czas 3 minuty. Pozostawiamy w naczyniu do lekkiego wyrośnięcia na 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników na ciasto oprócz masła i wyrabiamy - obroty 10C, czas 3 minuty. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło. Odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
Gdy nasze ciasto już wyrośnie, przekładamy je na stolnicę opruszoną mąką i dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na grubość około 6 mm, rolujemy jak roladę i sklejamy. Tak przygotowane bagietki pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Każdą bagietkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Bułki pieczemy w 220 stopniach przez 7 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 10 - 15 minut aż bagietki się zarumienią.