Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
 - Amaretto
 - Ananas
 - Anyż
 - Arbuz
 - Awokado
 - Banan
 - Banany
 - Bataty
 - Bazylia
 - Biszkopty
 - Biszkopty podłużne
 - Bób
 - Botwinka
 - Brokuły
 - Brzoskwinie
 - Bulion
 - Buraki czerwone
 - Cebula
 - Chilli
 - Chrzan
 - Ciasteczka oreo
 - Ciecierzyca
 - Cukier brązowy
 - Cukier puder
 - Cukinia
 - Curry
 - Cynamon
 - Cytryna
 - Czarna rzepa
 - Czarnuszka
 - Czekolada gorzka
 - Czekolada mleczna
 - Czerwona kapusta
 - Czerwone porzeczki
 - Czerwone wino
 - Czosnek
 - Czosnek granulowany
 - Drożdże
 - Dynia
 - Fasolka szpargowa
 - Feta
 - Filet z indyka
 - Filet z kurczaka
 - Filet z kurczka
 - Filety rybne
 - Galaretka cytrynowa
 - Gorzka czekolada
 - Granat
 - Grejpfrut
 - Gruszki
 - Grzanki
 - Grzyby
 - Grzyby suszone
 - Herbatniki
 - Herbatniki maślane
 - Imbir
 - Indyk
 - Jabłka
 - Jagod
 - Jagody
 - Jajka
 - Jajko
 - Jarmuż
 - Jogurt grecki
 - Jogurt naturalny
 - Kakao
 - Kalafior
 - Kardamon
 - Kawa ziarnista
 - Kefir
 - Kiełbasa
 - Kiełbasa wiejska
 - Kiwi
 - Kminek
 - Knedle
 - Kolendra
 - Koper włoski
 - Koperek
 - Kora cynamonu
 - Kostki lodu
 - Ksylitol
 - Kumin
 - Kurki
 - Kurkuma
 - Liść laurowy
 - Lukier
 - Majeranek
 - Majonez
 - Mak
 - Mąka orkiszowa
 - Mąka orkiszowa jasna
 - Mąka pszenna
 - Mąka razowa
 - Mąka żytnia
 - Makaron
 - Makaron penne
 - Makaron spaghetti
 - Mandarynki
 - Mango
 - Mano
 
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
 - Dania główne
 - Dania świąteczne
 - Desery i wypieki
 - Dodatki do pieczywa
 - Kolacje
 - Na parze
 - Napoje
 - Pieczywo
 - Przetwory
 - Przyprawy
 - Sałatki i surówki
 - Śniadania
 - Sosy
 - Uroda
 - Wegetariańskie
 - Zupy
 
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
 - Amaretto
 - Ananas
 - Anyż
 - Arbuz
 - Awokado
 - Banan
 - Banany
 - Bataty
 - Bazylia
 - Biszkopty
 - Biszkopty podłużne
 - Bób
 - Botwinka
 - Brokuły
 - Brzoskwinie
 - Bulion
 - Buraki czerwone
 - Cebula
 - Chilli
 - Chrzan
 - Ciasteczka oreo
 - Ciecierzyca
 - Cukier brązowy
 - Cukier puder
 - Cukinia
 - Curry
 - Cynamon
 - Cytryna
 - Czarna rzepa
 - Czarnuszka
 - Czekolada gorzka
 - Czekolada mleczna
 - Czerwona kapusta
 - Czerwone porzeczki
 - Czerwone wino
 - Czosnek
 - Czosnek granulowany
 - Drożdże
 - Dynia
 - Fasolka szpargowa
 - Feta
 - Filet z indyka
 - Filet z kurczaka
 - Filet z kurczka
 - Filety rybne
 - Galaretka cytrynowa
 - Gorzka czekolada
 - Granat
 - Grejpfrut
 - Gruszki
 - Grzanki
 - Grzyby
 - Grzyby suszone
 - Herbatniki
 - Herbatniki maślane
 - Imbir
 - Indyk
 - Jabłka
 - Jagod
 - Jagody
 - Jajka
 - Jajko
 - Jarmuż
 - Jogurt grecki
 - Jogurt naturalny
 - Kakao
 - Kalafior
 - Kardamon
 - Kawa ziarnista
 - Kefir
 - Kiełbasa
 - Kiełbasa wiejska
 - Kiwi
 - Kminek
 - Knedle
 - Kolendra
 - Koper włoski
 - Koperek
 - Kora cynamonu
 - Kostki lodu
 - Ksylitol
 - Kumin
 - Kurki
 - Kurkuma
 - Liść laurowy
 - Lukier
 - Majeranek
 - Majonez
 - Mak
 - Mąka orkiszowa
 - Mąka orkiszowa jasna
 - Mąka pszenna
 - Mąka razowa
 - Mąka żytnia
 - Makaron
 - Makaron penne
 - Makaron spaghetti
 - Mandarynki
 - Mango
 - Mano
 
Drożdżówki ze śliwkami i budyniem
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
                Pyszne, rumiane, słodkie drożdżówki ze śliwkami budyniem i kruszonką
Składniki
- budyń waniliowy - 1 opakowanie
 - mleko - 250 ml
 - cukier trzcinowy 1 łyżka - 1 łyżka
 - -
 - mleko - 125 ml
 - świeże drożdże - 20 g
 - cukier trzcinowy - 1 łyżeczka
 - mąka pszenna - 300 g
 - jajka - 2 szt.
 - olej - 3 łyżki
 - -
 - masło - 30 g
 - cukier trzcinowy - 30 g
 - mąka pszenna - 60g
 - -
 - śliwki - ok. 5 szt.
 
Sposób wykonania
Wyjąć.
Zostawić na około 10-15 minut.
- Noże
                                            
Noże
 - Miarka
                                            
Miarka
 
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wlać 200 ml mleka, podgrzać z miarką MS- obroty 0, temp 80C, czas 2 min. Resztę mleka wymieszać razem z budyniem i dodać do podgrzanego mleka- obroty 2, temp. 80C, czas 30 s. Wyjąć.
Do czystego naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier, łyżkę mąki, wymieszać- obroty 2, temp. 35 C. Zostawić na około 10-15 minut. Następnie dodać mąkę, jedno całe jajko i jedno żółtko, olej, wyrobić ciasto- obroty 10C, czas 2 min. Zostawić do wyrośnięcia na około 30-45 minut.
Ciasto podzielić na 9-10 części, uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. Zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Do naczynia miksującego wrzucić masło, cukier trzcinowy, mąkę pszenną, wymieszać- obroty 4, czas 15s.
W wyrośniętych bułeczkach, na środku szklanką odcisnąć wgłębienie. Każde wgłębienie posypać kruszonką, dać budyń i pokrojone na mniejsze kawałki śliwki. Każdą drożdżówkę posmarować roztrzepanym białkiem i posypać resztą kruszonki.
Piec w nagrzanym do 190C piekarniku przez około 20-25 minut.