Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Domowe burgery
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Fantastyczne burgery z mięsa mieszanego. Domowe, smaczne i zdrowe.
Składniki
- wołowina - 250g
- wieprzowina - 250g
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- czosnek - 2 ząbki
- cebula - pół sztuki
- jajka - 1 szt.
- Dodatkowo - ---
- bułki hamburgerowe - 5 szt.
- sałata - kilka liści
- ser żółty - 5 plastrów
- pomidor - 1 szt.
- ogórki kiszone - 2 szt.
- Sos - ---
- ketchup - kilka łyżek
- majonez - kilka łyżek
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
Wykonanie:
Mięso kroimy na mniejsze kawałki i odważamy po 250g. Do urządzenia wkładamy naczynie miksujące wraz z zespołem noży, zamykamy pokrywę i uruchamiamy urządzenia - obroty 8, czas 30 sekund. Mięso wrzucamy w dwóch porcjach po 250g. Wrzucamy je stopniowo kawałek po kawałku (używając przy tym miarki MS, aby mielone mięso nie pryskało). Po zmieleniu pierwszej porcji przekładamy ją do innego naczynia i przystępujemy do zmielenia drugiej porcji mięsa. Drugą porcję przekładamy do zmielonego mięsa.
Do czystego naczynia miksującego wrzucamy czosnek oraz cebulę, rozdrabniamy - obroty 7, czas 10 sekund. Zgarniamy wszystko na dno naczynia, dodajemy zmielone wcześniej mięso, sól, pieprz oraz jajko i mieszamy - obroty 5, czas 30 sekund.
Z mięsa formujemy kotlety (ok. 1 cm) i smażymy do porządanego przez nas stopnia wysmażenia.
Ketchup mieszamy z majonezem. Pomidora i ogórki kroimy w plastry.
Bułki kroimy na pół (przepis znajdziemy na stronie https://www.speedcook.pl/ksiazka-kucharska). Dolną część bułek smarujemy sosem, kładziemy liść sałaty, kotlet, plaster sera żółtego, plaster pomidora, kilka plastrów ogórka kiszonego. Górną część bułki również smarujemy sosem i przykrywamy naszego burgera.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni i wkładamy nasze burgery na 2, 3 minuty, aby były odpowiednio ciepłe.