Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
 - Amaretto
 - Ananas
 - Anyż
 - Arbuz
 - Awokado
 - Banan
 - Banany
 - Bataty
 - Bazylia
 - Biszkopty
 - Biszkopty podłużne
 - Bób
 - Botwinka
 - Brokuły
 - Brzoskwinie
 - Bulion
 - Buraki czerwone
 - Cebula
 - Chilli
 - Chrzan
 - Ciasteczka oreo
 - Ciecierzyca
 - Cukier brązowy
 - Cukier puder
 - Cukinia
 - Curry
 - Cynamon
 - Cytryna
 - Czarna rzepa
 - Czarnuszka
 - Czekolada gorzka
 - Czekolada mleczna
 - Czerwona kapusta
 - Czerwone porzeczki
 - Czerwone wino
 - Czosnek
 - Czosnek granulowany
 - Drożdże
 - Dynia
 - Fasolka szpargowa
 - Feta
 - Filet z indyka
 - Filet z kurczaka
 - Filet z kurczka
 - Filety rybne
 - Galaretka cytrynowa
 - Gorzka czekolada
 - Granat
 - Grejpfrut
 - Gruszki
 - Grzanki
 - Grzyby
 - Grzyby suszone
 - Herbatniki
 - Herbatniki maślane
 - Imbir
 - Indyk
 - Jabłka
 - Jagod
 - Jagody
 - Jajka
 - Jajko
 - Jarmuż
 - Jogurt grecki
 - Jogurt naturalny
 - Kakao
 - Kalafior
 - Kardamon
 - Kawa ziarnista
 - Kefir
 - Kiełbasa
 - Kiełbasa wiejska
 - Kiwi
 - Kminek
 - Knedle
 - Kolendra
 - Koper włoski
 - Koperek
 - Kora cynamonu
 - Kostki lodu
 - Ksylitol
 - Kumin
 - Kurki
 - Kurkuma
 - Liść laurowy
 - Lukier
 - Majeranek
 - Majonez
 - Mak
 - Mąka orkiszowa
 - Mąka orkiszowa jasna
 - Mąka pszenna
 - Mąka razowa
 - Mąka żytnia
 - Makaron
 - Makaron penne
 - Makaron spaghetti
 - Mandarynki
 - Mango
 - Mano
 
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
 - Dania główne
 - Dania świąteczne
 - Desery i wypieki
 - Dodatki do pieczywa
 - Kolacje
 - Na parze
 - Napoje
 - Pieczywo
 - Przetwory
 - Przyprawy
 - Sałatki i surówki
 - Śniadania
 - Sosy
 - Uroda
 - Wegetariańskie
 - Zupy
 
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
 - Amaretto
 - Ananas
 - Anyż
 - Arbuz
 - Awokado
 - Banan
 - Banany
 - Bataty
 - Bazylia
 - Biszkopty
 - Biszkopty podłużne
 - Bób
 - Botwinka
 - Brokuły
 - Brzoskwinie
 - Bulion
 - Buraki czerwone
 - Cebula
 - Chilli
 - Chrzan
 - Ciasteczka oreo
 - Ciecierzyca
 - Cukier brązowy
 - Cukier puder
 - Cukinia
 - Curry
 - Cynamon
 - Cytryna
 - Czarna rzepa
 - Czarnuszka
 - Czekolada gorzka
 - Czekolada mleczna
 - Czerwona kapusta
 - Czerwone porzeczki
 - Czerwone wino
 - Czosnek
 - Czosnek granulowany
 - Drożdże
 - Dynia
 - Fasolka szpargowa
 - Feta
 - Filet z indyka
 - Filet z kurczaka
 - Filet z kurczka
 - Filety rybne
 - Galaretka cytrynowa
 - Gorzka czekolada
 - Granat
 - Grejpfrut
 - Gruszki
 - Grzanki
 - Grzyby
 - Grzyby suszone
 - Herbatniki
 - Herbatniki maślane
 - Imbir
 - Indyk
 - Jabłka
 - Jagod
 - Jagody
 - Jajka
 - Jajko
 - Jarmuż
 - Jogurt grecki
 - Jogurt naturalny
 - Kakao
 - Kalafior
 - Kardamon
 - Kawa ziarnista
 - Kefir
 - Kiełbasa
 - Kiełbasa wiejska
 - Kiwi
 - Kminek
 - Knedle
 - Kolendra
 - Koper włoski
 - Koperek
 - Kora cynamonu
 - Kostki lodu
 - Ksylitol
 - Kumin
 - Kurki
 - Kurkuma
 - Liść laurowy
 - Lukier
 - Majeranek
 - Majonez
 - Mak
 - Mąka orkiszowa
 - Mąka orkiszowa jasna
 - Mąka pszenna
 - Mąka razowa
 - Mąka żytnia
 - Makaron
 - Makaron penne
 - Makaron spaghetti
 - Mandarynki
 - Mango
 - Mano
 
Domowe burgery
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
                Fantastyczne burgery z mięsa mieszanego. Domowe, smaczne i zdrowe.
Składniki
- wołowina - 250g
 - wieprzowina - 250g
 - sól - do smaku
 - pieprz - do smaku
 - czosnek - 2 ząbki
 - cebula - pół sztuki
 - jajka - 1 szt.
 - Dodatkowo - ---
 - bułki hamburgerowe - 5 szt.
 - sałata - kilka liści
 - ser żółty - 5 plastrów
 - pomidor - 1 szt.
 - ogórki kiszone - 2 szt.
 - Sos - ---
 - ketchup - kilka łyżek
 - majonez - kilka łyżek
 
Sposób wykonania
- Noże
                                            
Noże
 - Miarka
                                            
Miarka
 
Wykonanie:
Mięso kroimy na mniejsze kawałki i odważamy po 250g. Do urządzenia wkładamy naczynie miksujące wraz z zespołem noży, zamykamy pokrywę i uruchamiamy urządzenia - obroty 8, czas 30 sekund. Mięso wrzucamy w dwóch porcjach po 250g. Wrzucamy je stopniowo kawałek po kawałku (używając przy tym miarki MS, aby mielone mięso nie pryskało). Po zmieleniu pierwszej porcji przekładamy ją do innego naczynia i przystępujemy do zmielenia drugiej porcji mięsa. Drugą porcję przekładamy do zmielonego mięsa.
Do czystego naczynia miksującego wrzucamy czosnek oraz cebulę, rozdrabniamy - obroty 7, czas 10 sekund. Zgarniamy wszystko na dno naczynia, dodajemy zmielone wcześniej mięso, sól, pieprz oraz jajko i mieszamy - obroty 5, czas 30 sekund.
Z mięsa formujemy kotlety (ok. 1 cm) i smażymy do porządanego przez nas stopnia wysmażenia.
Ketchup mieszamy z majonezem. Pomidora i ogórki kroimy w plastry.
Bułki kroimy na pół (przepis znajdziemy na stronie https://www.speedcook.pl/ksiazka-kucharska). Dolną część bułek smarujemy sosem, kładziemy liść sałaty, kotlet, plaster sera żółtego, plaster pomidora, kilka plastrów ogórka kiszonego. Górną część bułki również smarujemy sosem i przykrywamy naszego burgera.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni i wkładamy nasze burgery na 2, 3 minuty, aby były odpowiednio ciepłe.