Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
                Filtruj przepisy
                Szukaj przepisu
                
                    
                         
                    
                    
                       Zwiń mnie
                      
                          Zwiń mnie                      
                    
                 
                
                  
                
            
        Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Ciasto porzeczkowe
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
 
                Bardzo prosty przepis na ciasto ucierane z porzeczkami. Idealne na letnie popołudnia przy kawie.
Składniki
- masło (temp pokojowa) - 200g
- cukier - 200 g
- cukier z wanilią - 1 łyżeczka
- skórka otarta z 1 cytryny -
- jajka - 2 szt.
- jogurt naturalny - 180g
- mąka pszenna - 180 g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól- szczypta - szczypta
- porzeczki czerwone - 200g
Sposób wykonania
                                            Akcesoria
                                        
                                    
                                            Składniki
                                        
                                    
                                            Ilość
                                        
                                    
                                            Prędkość
                                        
                                    
                                            Czas
                                        
                                    
                                            Temp °C
                                        
                                    
                                            Uwagi
                                        
                                    
                                                                                                                                    masło (temp pokojowa)
                                                                                                                                                                                cukier
                                                                                                                            
                                    
                                                                                                                                    200g
                                                                                                                                                                                200g
                                                                                                                        
                                    
                                             2                                        
                                    
                                             3 min.                                        
                                    
                                            -                                        
                                    
                                             Po około 1 minucie dodać po jednym jajku.                                         
                                    
                                                                                                                                    skórka otarta z 1 cytryny
                                                                                                                                                                                jajka
                                                                                                                                                                                jogurt naturalny
                                                                                                                                                                                mąka pszenna
                                                                                                                                                                                proszek do pieczenia
                                                                                                                                                                                sól
                                                                                                                                                                                porzeczki czerwone 
                                                                                                                            
                                    
                                                                                                                                    
                                                                                                                                                                                2 szt.
                                                                                                                                                                                180g
                                                                                                                                                                                180 g
                                                                                                                                                                                1 łyżeczka
                                                                                                                                                                                szczypta
                                                                                                                                                                                200g
                                                                                                                        
                                    
                                             6                                        
                                    
                                             1 min.                                        
                                    
                                             -                                        
                                    
                                             Po ok. 20 s. wymieszać łopatką.                                         
                                    
                                                                                                                                    porzeczki czerwone
                                                                                                                            
                                    
                                                                                                                                    200 g
                                                                                                                        
                                    
                                            -                                        
                                    
                                            -                                        
                                    
                                            -                                        
                                    
                                             Delikatnie wymieszać łopatką.                                         
                                    - Noże
                                            Noże 
- Łopatka
                                            Łopatka 
Wykonanie:
Porzeczki obrać z łodyżek i umyć. 
 Do naczynia miksującego wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło i cukier, mieszać- obroty 2, czas 3 min. po około jednej minucie dodawać po 1 jajku. Następnie dodać resztę składników (oprócz owoców) i wymieszać- obroty 6 czas 1 min. po ok. 20 s. wymieszać łopatką. 
 Dodać owoce i wymieszać delikatnie łopatką.
Przelać do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą keksówki. 
 Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 35-40 min.