Blog
Sprawdzone i smaczne przepisy na Wielkanocne dania
Chcesz przygotować dla swojej rodziny pyszne Wielkanocne dania? Sprawdź nasze sprawdzone przepisy i urządź świąteczną ucztę!
Święta Wielkanocy to wyjątkowy czas, który pragniemy spędzić z rodziną. To najważniejsze dla chrześcijan święto przypada na moment, gdy wszystko budzi się do życia, pojawiają się pierwsze kwiaty, a dni są coraz dłuższe. Rodzinne świętowanie Świąt Wielkanocy wymaga szczególnej oprawy — dekoracje z bazi i świeżych kwiatów, no i oczywiście pysznego jedzenia. Wspólne posiłki w pięknym otoczeniu to doskonały czas na długie rozmowy, wspomnienia i wzmacnianie rodzinnych więzi. Dziś podpowiemy Wam kilka sprawdzonych przepisów na wielkanocne dania, które szybko i łatwo przygotujecie z urządzeniem wielofunkcyjnym Speedcook.
Lekka i puszysta babka wielkanocna
Wybór ciasta zależy od indywidualnych preferencji członków rodziny. Jednak są ciasta wyjątkowe, symboliczne i bezkonkurencyjne. Dla nas takim ciastem jest babka wielkanocna. Ozdobiona lukrem lub oprószona cukrem pudrem, smakuje doskonale do porannej kawy, idealnie sprawdzi się jako deser po obfitym obiedzie.
Babę wielkanocną według naszego przepisu możecie upiec klasycznie, w jednej dużej formie, jak i w kilku mniejszych foremkach. Takie małe babeczki idealnie zmieszczą się do koszyczka ze święconką. Żeby przygotować babkę wielkanocną będą potrzebne:
· jajka - 4 szt. (duże)
· cukier - 100 g
· olej - 200 ml (2 ms)
· świeżo starta skórka z 1 cytryny i pomarańczy -
· mąka pszenna - 200 g
· mąka ziemniaczana - 80 g
· proszek do pieczenia - 1 ½ łyżeczki
Najpierw do misy Speedcook wbij jajka i dodaj cukier. Następnie cienkim strumieniem dodaj olej przez otwór w pokrywie, a potem dodaj resztę składników. Gdy składniki połączą się, wystarczy przelać masę do formy, lub mniejszych foremek. Babkę pieczemy w 170 C przez około 35 minut lub do suchego patyczka.
Zdrowy i pyszny majonez domowy
Trudno wyobrazić sobie wielkanocne śniadanie bez jaj z majonezem. Wiecie, że z urządzeniem wielofunkcyjnym Speedcook z łatwością przygotujecie domowy majonez? Taki majonez jest znacznie zdrowszy i smaczniejszy niż ten ze sklepowej półki. Wystarczy 1 jajko, sól i świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny, 250 ml oleju roślinnego. Pamiętaj by składniki miały temperaturę pokojową. Wymieszaniem składników zajmie się Speedcook. Gdy konsystencja majonezu będzie już jednolita i gęsta, przełóż majonez do słoika i przechowuj go w lodówce. Pamiętaj – korzystając z mieszadła nie przekraczaj prędkości 4.
Mamy nadzieję, że zainspirowaliśmy Was kulinarnie na nadchodzące Święta Wielkanocy. Więcej niezwykłych przepisów znajdziecie w naszej książce kucharskiej.