Blog
Co można robić robotem kuchennym?
Chociaż na rynku drobnego AGD znajduje się wiele różnorodnych sprzętów, to wciąż dużo osób zastanawia się nad tym, do czego służy robot kuchenny. Pozornie może wydawać się, że jest to pytanie bardzo błahe, na które odpowiedź nasuwa się sama.
Nic bardziej mylnego – Ich wszechstronność to zaleta, która pozwala zaoszczędzić sporo miejsca na blacie czy w szafkach – dzięki temu unikamy konieczności kupowania wielu maszyn służących do odrębnych celów. Wśród możliwości niektórych robotów można wymienić między innymi miksowanie, blendowanie, gotowanie, gotowanie na parze, mielenie (np. mięsa), rozdrabnianie, robienie shake’ów, ważenie czy nawet wyrabianie ciast. Ta ostatnia opcja to wyjątkowo przydatna cecha, dzięki której nie trzeba kupować osobno miksera, misy oraz stolnicy, ponieważ cały proces zagniatania odbywa się w jednej misie. Takie urządzenie może wyręczyć kucharza w wielu czynnościach i sprawić, że mają oni więcej czasu i energii na inne rzeczy. Dzięki dobremu sprzętowi można przyrządzić tradycyjne potrawy na śniadanie, obiad i kolację oraz sprawnie przygotować wykwintne dania. Decydując się na kupno robota, warto zwracać uwagę na ilość oraz rodzaje funkcji. To właśnie one decydują o tym, czy model okaże się przydatny dla konkretnej osoby.
Przepisy do robota kuchennego
Tworząc potrawy samemu od podstaw, doskonale wiemy, ile znajduje się w nich poszczególnych składników, co z pewnością ma duże znaczenie w przypadku osób chcących zadbać o linię. Mogą one kontrolować ilość dodawanego tłuszczu oraz zadbać o wysoką jakość składników. Często jednak gotowanie kojarzy się z długotrwałą, nużącą pracą. Tymczasem samodzielne przygotowywanie posiłków nie musi być czasochłonne. Wielofunkcyjne urządzenie Speedcook pozwoli zaoszczędzić cenne minuty, wyręczając nas nawet z najprostszych czynnościach. Przepisy do robota kuchennego można znaleźć w wielu miejscach, a najwięcej z nich znajduje się oczywiście w Internecie. Co między innymi warto wypróbować, posiadając taki sprzęt?
- Zupy krem — istnieje mnóstwo warzyw, które w postaci kremu smakują doskonale i stanowią sycący, pełnowartościowy posiłek. Zupę krem można przygotować zarówno z tych świeżych, jak i mrożonych. Dynia, marchew, pomidory, zielony groszek, cukinia czy ziemniaki to tylko niektóre z warzyw nadających się do wykonania takiej potrawy. Wystarczy je tylko ugotować, a następnie zblendować z przyprawami.
- Pasty kanapkowe — zdrowym zamiennikiem sklepowych smarowideł są pasty warzywne do chleba. Do przygotowania warto użyć między innymi ciecierzycy, fasoli oraz innych warzyw strączkowych. By wzbogacić smak dorzuć świeże zioła i przyprawy.
- Owocowe koktajle — tworząc koktajle najlepiej sięgać po świeże, sezonowe produkty, a w okresie zimowym po zamrożone zapasy. Taki napój przygotowuje się na bazie wody, soku, jogurtu, mleka lub napoju roślinnego.
Na stronach niektórych producentów sprzętu AGD można znaleźć dużo przepisów do wielofunkcyjnego urządzenia konkretnego rodzaju. Takie receptury mogą służyć pomocą podczas komponowania jadłospisu lub inspirować do tworzenia własnych, autorskich pomysłów.
Przepisy na ciasta z robota kuchennego
W codziennym żywieniu nie może zabraknąć także odrobiny słodyczy. Samodzielnie przygotowane ciasta smakują najlepiej, zwłaszcza jeśli nie trzeba namęczyć się przy ich wyrabianiu. Istnieje bardzo dużo przepisów na wypieki z robota kuchennego, które nie wymagają poświęcania długich godzin na ich przygotowywanie. Wśród nich warto wyróżnić:
- babeczki piernikowe— proste i szybkie w wykonaniu, idealne na święta. Wszystkie składniki dodaje się w odpowiedniej kolejności do robota, a następnie mieszamy na wybranych obrotach przy użyciu łopatki.
- pyszne drożdżówki z malinami i białą czekoladą – do ich wykonania potrzebujemy jedynie drożdży, mleka, cukru, mąki, jajek, masła no i oczywiście malin i białej czekolady. W pierwszej kolejności przygotowujemy rozczyn a następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
Oferowane przez nas wielofunkcyjne urządzenie Speedcook przyda się każdej osobie lubiącej samodzielnie przyrządzać potrawy. Pomoże zaoszczędzić cenny czas oraz pieniądze potrzebne na dodatkowe sprzęty kuchenne.