Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
 - Amaretto
 - Ananas
 - Anyż
 - Arbuz
 - Awokado
 - Banan
 - Banany
 - Bataty
 - Bazylia
 - Biszkopty
 - Biszkopty podłużne
 - Bób
 - Botwinka
 - Brokuły
 - Brzoskwinie
 - Bulion
 - Buraki czerwone
 - Cebula
 - Chilli
 - Chrzan
 - Ciasteczka oreo
 - Ciecierzyca
 - Cukier brązowy
 - Cukier puder
 - Cukinia
 - Curry
 - Cynamon
 - Cytryna
 - Czarna rzepa
 - Czarnuszka
 - Czekolada gorzka
 - Czekolada mleczna
 - Czerwona kapusta
 - Czerwone porzeczki
 - Czerwone wino
 - Czosnek
 - Czosnek granulowany
 - Drożdże
 - Dynia
 - Fasolka szpargowa
 - Feta
 - Filet z indyka
 - Filet z kurczaka
 - Filet z kurczka
 - Filety rybne
 - Galaretka cytrynowa
 - Gorzka czekolada
 - Granat
 - Grejpfrut
 - Gruszki
 - Grzanki
 - Grzyby
 - Grzyby suszone
 - Herbatniki
 - Herbatniki maślane
 - Imbir
 - Indyk
 - Jabłka
 - Jagod
 - Jagody
 - Jajka
 - Jajko
 - Jarmuż
 - Jogurt grecki
 - Jogurt naturalny
 - Kakao
 - Kalafior
 - Kardamon
 - Kawa ziarnista
 - Kefir
 - Kiełbasa
 - Kiełbasa wiejska
 - Kiwi
 - Kminek
 - Knedle
 - Kolendra
 - Koper włoski
 - Koperek
 - Kora cynamonu
 - Kostki lodu
 - Ksylitol
 - Kumin
 - Kurki
 - Kurkuma
 - Liść laurowy
 - Lukier
 - Majeranek
 - Majonez
 - Mak
 - Mąka orkiszowa
 - Mąka orkiszowa jasna
 - Mąka pszenna
 - Mąka razowa
 - Mąka żytnia
 - Makaron
 - Makaron penne
 - Makaron spaghetti
 - Mandarynki
 - Mango
 - Mano
 
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
 - Dania główne
 - Dania świąteczne
 - Desery i wypieki
 - Dodatki do pieczywa
 - Kolacje
 - Na parze
 - Napoje
 - Pieczywo
 - Przetwory
 - Przyprawy
 - Sałatki i surówki
 - Śniadania
 - Sosy
 - Uroda
 - Wegetariańskie
 - Zupy
 
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
 - Amaretto
 - Ananas
 - Anyż
 - Arbuz
 - Awokado
 - Banan
 - Banany
 - Bataty
 - Bazylia
 - Biszkopty
 - Biszkopty podłużne
 - Bób
 - Botwinka
 - Brokuły
 - Brzoskwinie
 - Bulion
 - Buraki czerwone
 - Cebula
 - Chilli
 - Chrzan
 - Ciasteczka oreo
 - Ciecierzyca
 - Cukier brązowy
 - Cukier puder
 - Cukinia
 - Curry
 - Cynamon
 - Cytryna
 - Czarna rzepa
 - Czarnuszka
 - Czekolada gorzka
 - Czekolada mleczna
 - Czerwona kapusta
 - Czerwone porzeczki
 - Czerwone wino
 - Czosnek
 - Czosnek granulowany
 - Drożdże
 - Dynia
 - Fasolka szpargowa
 - Feta
 - Filet z indyka
 - Filet z kurczaka
 - Filet z kurczka
 - Filety rybne
 - Galaretka cytrynowa
 - Gorzka czekolada
 - Granat
 - Grejpfrut
 - Gruszki
 - Grzanki
 - Grzyby
 - Grzyby suszone
 - Herbatniki
 - Herbatniki maślane
 - Imbir
 - Indyk
 - Jabłka
 - Jagod
 - Jagody
 - Jajka
 - Jajko
 - Jarmuż
 - Jogurt grecki
 - Jogurt naturalny
 - Kakao
 - Kalafior
 - Kardamon
 - Kawa ziarnista
 - Kefir
 - Kiełbasa
 - Kiełbasa wiejska
 - Kiwi
 - Kminek
 - Knedle
 - Kolendra
 - Koper włoski
 - Koperek
 - Kora cynamonu
 - Kostki lodu
 - Ksylitol
 - Kumin
 - Kurki
 - Kurkuma
 - Liść laurowy
 - Lukier
 - Majeranek
 - Majonez
 - Mak
 - Mąka orkiszowa
 - Mąka orkiszowa jasna
 - Mąka pszenna
 - Mąka razowa
 - Mąka żytnia
 - Makaron
 - Makaron penne
 - Makaron spaghetti
 - Mandarynki
 - Mango
 - Mano
 
Drożdżówki z truskawkami
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
                Prosty i niezawodny przepis na domowe drożdżówki z truskawkami, serem i kruszonką. Ciasto jest puszyste, lekkie i dosłownie rozpływa się w ustach.
Składniki
- masło - 50 g
 - mleko - 125 ml
 - drożdże - 25 g
 - cukier - 50 g
 - mąka pszenna - 250 g
 - sól - szczypta
 - jajka - 1 szt.
 - serek ricotta - 100 g
 - cukier puder - 1 łyżka
 - mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
 - żółtko - 1 szt.
 - truskawki - 200 g
 - mąka pszenna - 50 g
 - masło (zimne) - 20 g
 - cukier puder - 1 łyżka
 
Sposób wykonania
- Noże
                                            
Noże
 
Do naczynia miksującego wrzucić masło, rozpuścić- obroty 2, temp. 50C. Następnie dodać mleko, drożdże i cukier, wymieszać- obroty 2, czas 10s. Zostawić na około 10-15 minut.
Następnie dodać pozostałe składniki na ciasto i wymieszać, obroty 10C, czas 2 min. Zostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części i z każdej części uformować mały placuszek o grubości około 1-2 cm. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w kilku centymetrowych odstępach i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
W tym czasie do naczynia miksującego wrzucić serek, cukier puder, mąkę ziemniaczaną i żółtko, wymieszać- obroty 3, czas 8s.
Truskawki wypłukać i pokroić.
W bułeczkach zrobić wgłębienie o średnicy około 4 cm na nadzienie (odcisnąć mniejszą szklanką). Do każdego wgłębienia włożyć po 2 łyżeczki nadzienia serowego i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki.
Do naczynia miksującego wrzucić wszystkie składniki na kruszonkę, wymieszać- obroty 4, czas 10s.
Bułeczki posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 20 minut.